Bluefive software
Bluefive software
Home of David De Groot
Free software for Windows 9*/NT/2*/XP/V/7/8/10
Utilities and unusual tools
You are here > Miscellaneous/Articles/Spam
 Main
 Software
 Miscellaneous
 Links
 About

Kick spam to the kerb!

MailWasher Pro

Intercept junkmail and viruses before they get to your Inbox.

MailWasher® Pro -
MailWasher Pro lets you preview your email before it gets to your computer. You can customize Friends and Blacklists and even bounce spam right back to the originator which will eventually get you removed from spam mail lists.

Sample a trial version:
Download MailWasherPro

Click here to purchase your registration key:
Purchase MailWasherProDivider

Steeds meer mensen hebben last van spam en virussen.
Over virussen heb ik het al eens gehad, dus die laten we rustig zitten, nu een paar woordjes over spam.

WAT IS SPAM

Over het algemeen is spam ongevraagde en vrijwel altijd ongewenste e-mail.
Meestal is het een reclameboodschap of een e-mail die aan vele mensen tegelijk is verstuurd. De e-mail is meestal afkomstig van een persoon of organisatie die niet bij de ontvanger bekend is.

HOE BEN IK AAN SPAM GEKOMEN

Het meest eenvoudige antwoord hierop is door onvoorzichtig gebruik van je e-mail adres.
Een van de meest voorkomende redenen is het invullen van je e-mail adres op internetsites. Vele sites verkopen uw e-mail gegevens door aan derden.

Een andere mogelijkheid is een posting met je e-mail adres in een nieuwsgroep of op een mailinglist. Deze fora zijn vrijwel voor iedereen toegankelijk en er bestaan programma's (scavenger bots, of spam bots) die spammers gebruiken om er alle e-mail adressen uit te halen (één van de manieren hoe spammers aan adressen komen).

Verder bestaat de mogelijkheid dat een virus je e-mail adres kan verspreidt hebben.
(Zie daarvoor artikel Antivirus).

HOE VOORKOM IK SPAM

Het compleet voorkomen van spam is eigenlijk onmogelijk.
Maar er zijn enkele zeer belangrijke maatregelen die je kan nemen.

1. Vervorm je e-mail adres

Wees creatief met je vervormingen, en verander ze ook af en toe. Deze stappen zullen de spam bots verhinderen om bepaalde patronen te herkennen en zo de software aan te passen om ze te omzeilen.

Enkele voorbeeldjes:

- jenaam AT provider DOT be
- jenaam@provider.invalid (gebruik ALLEEN .invalid om dit te doen!)
- kijk_in_mijn_sig@voor.mijn.echt.adres

Maak ergens in je bericht duidelijk hoe men je vervormde adres terug gewoon kan maken. Je handtekening (signature, sig) die je op het einde van je bericht toevoegt is een goede plaats om dat te doen:

- "Verwijder 'REMOVE-THIS' uit mijn mail-adres om te antwoorden via e-mail."
- "Mijn echt e-mail adres is jenaam AT provider DOT be"
- "Verander 'invalid' in 'be' om te antwoorden"

2. Gebruik een "wegwerp" e-mailaccount

Meld je aan bij een gratis e-maildienst (bv. hotmail.com, yahoo.com of vergelijkbaar) en gebruik dat adres voor je internet activiteiten. Vul dit adres bijvoorbeeld in op internetformulieren. Gebruik alleen je persoonlijke account als je de website vertrouwt met je gegevens en de site absoluut je e-mail adres nodig heeft.

3. Codeer je e-mail adres

Spammers verzamelen e-mail adressen van websites door gebruik van spam bots. Als u een website heeft met je e-mail adres erop, codeer het dan zo dat bots het niet kunnen lezen. Het ziet er hetzelfde uit voor de bezoeker, maar spam bots kunnen het niet herkennen.

Het Javascript op deze pagina http://www.wbwip.com/wbw/emailencoder.html stelt je in staat om je e-mail adres te coderen (door gebruik van Character Entities, die je ascii e-mail adres omzet in zijn equivalente decimale waarde).

Volg de instructies op de site om je e-mail adres te coderen. Het resulteerde e-mail adres kan gelezen worden en terug vertaald naar zijn originele vorm door bijna elke webbrowser zonder bijkomende ingreep van uw kant. Vervolgens vervang je alle e-mail adressen op je site met de code en hoef je niet meer wakker te liggen van spam bots.
Back To Top

HOE KOM IK VAN SPAM AF

Niet :-)
Maar je kan wel helpen bij het aanpakken van mensen die spam versturen.

SpamCop verzamelt informatie over de bronnen van spam en de mensen die meewerken aan de verspreiding hiervan, zowel bewust als onbewust. Als je je registreert bij deze website kan je je spam doorsturen naar een e-mail adres dat je van hen ontvangt en dan kun je in samenwerking met hun de strijd tegen spam aanvangen.

WAT DOEN

1. Je kunt je e-mail client laten filteren op spam en dit automatisch laten afvoeren. Duik in de documentatie van je e-mail client om op te zoeken hoe je dat het beste doet.

2. Een andere mogelijkheid of aanvullend hierop kun je gebruik maken van een anti-spam softwarepakket. Er bestaan een paar verschrikkelijk goeie anti-spam programma's zoals mijn persoonlijke favoriet MailWasher Pro. (Zie ook 'nuttige links' onderaan dit artikel).

WAT NIET DOEN

1. Nooit spam beantwoorden! Nooit replyen op 'Remove me' of Unsubscribe me' mails. En zeker geen berichten sturen in de aard van "hou uw spam thuis", of "stop er eens mee". Dan weten de zenders namelijk dat dit e-mail adres werkt en bestaat de kans dat je alleen maar meer spam ontvangt.

2. Nooit reageren op kettingbrieven "Als u dit niet binnen de twee dagen doorstuurd overkomt u iets lugubers", noch op smeekbedes "Arme Timmy kan alleen genezen door deze dure behandeling, laat uw hart spreken", noch op mails met ontroerende teksten en beelden (dikwijls in een PowerPoint documentje gegoten) die uw gemoed aanspreken "Liefde en vriendschap zijn zo zeldzaam - stuur dit door naar al je vrienden". Het is allemaal fake!

3. Nooit virusmeldingen doorsturen. Ik kan het niet genoeg zeggen. Mensen die zich willen beschermen zorgen zelf wel dat ze op de hoogte blijven. Zie ook het onderdeel HOAX in het artikel Antivirus.

3. Nooit e-mailbommen versturen of de verzender heel veel data toesturen. Echte spammers zijn hier toch tegen gewapend. Ook bestaat de kans dat je een onschuldige e-mail gebruiker overlast bezorgt die waarschijnlijk zelf slachtoffer is van dezelfde spammer. Gegevens in spam berichten zijn vaak van lotgenoten en niet van de spammers zelf. Hetzelfde geldt dus voor 'bouncen'. (Dit is het bericht terugsturen naar de afzender).

RESPECTEER HET E-MAIL ADRES VAN EEN ANDER: LEER BCC'EN

Als je e-mails verstuurd aan meerdere personen, zet dan je eigen e-mail adres in het TO: veld, en al de anderen in het BCC: veld van je e-mail client. (BCC = Blind Carbon Copy). Op deze manier worden de adressen van die anderen niet weergegeven bij de ontvangers, enkel jouw naam is zichtbaar. Je krijgt dan ook zelf je bericht aan, maar het nut hiervan is dat je geen e-mail adressen van anderen helpt verspreiden. En het komt nog professioneel over ook.

Het is ook mogelijk om gebruik van distributie-lijsten te maken. Zo'n lijst hoef je in principe maar een keer aan te maken en je kunt voor ieder doeleinde een eigen lijst aanmaken: vrienden, familie, voetbalclub, tennis-vereniging, leveranciers etc. Het adres van een dergelijke lijst kan je in het CC: veld zetten, tenminste in Pegasus Mail. In Outlook moet je het adres van een distributie-lijst in het BCC: veld zetten anders gaat het alsnog mis. (Nieuwe) adressen kan je met één klik aan een distributie-lijst toevoegen of van een lijst verwijderen. Heel gemakkelijk en efficiënt.

Stel: je stuurt een grappig bericht aan al je vrienden, met in het CC: veld alle bestemmelingen (zichtbaar). Één van die vrienden overkomt een virus dat zijn adresboek aanspreekt en zichzelf doorstuurt. Alras krijgen al die mensen waarvan jij het e-mail adres hebt helpen verspreiden mogelijk een virusmail in hun bus.

Aanvullend: ook u hebt alvast een Forward doorgestuurd gekregen met een lijst e-mail adressen in van diegenen die het voor u hebben geforward. Als u die mail wenst verder te sturen aan uw vrienden, neem dan de kleine moeite om -op zijn minst- eerst al die e-mail adressen te verwijderen.

NUTTIGE LINKS

ANTI-SPAM SOFTWARE
http://www.firetrust.com/products/mailwasherpro/ MailWasher
http://useast.spamassassin.org/index.html SpamAssassin
http://www.spampal.org/ SpamPal

E-MAIL ADRES VERVORMING
http://members.aol.com/emailfaq/mungfaq.html

E_MAIL FILTERING
http://tinyurl.com/dtvm Google search Nederlands
http://tinyurl.com/dtvu  Google search Engels

MUST READS
Spam Is Not the Worst of It
http://unquietmind.com/email.html
Configuring Mail Clients to Send Plain ASCII Text
http://pyropus.ca/personal/writings/nomime.html

MISCELLANEOUS
http://www.spamcop.net SpamCop


Geschreven de 09/06/2003. Laatste update: 19/10/2010.
Back To Top
Divider
 


 
 Copyright © 1998-2019 - David De Groot - All rights reserved.