Bluefive software
Bluefive software
Home of David De Groot
Free software for Windows 9*/NT/2*/XP/V/7/8/10
Utilities and unusual tools
You are here > Miscellaneous/Articles/Anti-virus
 Main
 Software
 Miscellaneous
 Links
 About

Divider


Virussen, wie zijn ze, waar leven ze, waar komen ze vandaan...
Ik help het u hopen dat u niet met een computer-virus in aanraking moet komen, maar in de reeks "beter voorkomen dan genezen", een paar woordjes over de materie.

WAT IS EEN VIRUS

Een virus is een programma dat zichzelf kan verspreiden door bestanden en schijven te infecteren. Het hecht zich in de regel vast aan andere software en tast het besturingsysteem van een pc aan. Gegevens, bestanden en programma's raken beschadigd of worden verwijderd. Er bestaan heel veel virussen en er komen dagelijks nieuwe bij.

HOE KOM IK ERAAN

De computer kan een virus oplopen wanneer u een geïnfecteerd bestand van Internet, diskette of ander medium haalt en opstart. Vandaag de dag worden veel virussen doorgestuurd via e-mail als bijlage (attachment). Wanneer het virus zich eenmaal in de bestanden van de computer heeft genesteld, kan het onmiddellijk gegevens beschadigen of vernietigen. Sommige virussen doen niets, maar worden na verloop van tijd actief. Dit kan een boodschap op het scherm zijn tot het compleet wissen van de harde schijf.

WELKE SOORTEN ZIJN ER

BOOTVIRUS

Boot sector virussen vallen de boot sector op je harde schijf of opstartdiskette aan. Het virus wordt tijdens het opstarten van de computer in het geheugen geladen waar het constant actief blijft. Het gevaarlijke bij dit type virus is dat het opgestart wordt nog voor alle andere software, zoals je virusscanner bijvoorbeeld...

FILEVIRUS

File infection virussen kopiëren hun eigen code in een bestaand programma, zodat de viruscode zijn gang kan gaan als dat programma opgestart wordt. Deze virussen besmetten bij voorkeur .exe, .com, en .bat bestanden. Bij sommige virussen kunnen de geïnfecteerde bestanden hersteld worden door een virusscanner.

Back To Top
HOAX

Een HOAX is een onzinnig bericht dat de ronde doet op het Internet. Meestal is er sprake van een virus dat vreselijke schade zal aanrichten aan je soft- en hardware. Zogenaamd afkomstig van Microsoft, of een ander bekend bedrijf. Meestal is het zo ernstig dat als je een bepaalde e-mail zelfs maar leest er al de vreselijkste dingen kunnen gebeuren. Geloof het niet. Hoaxes zijn misplaatste waarschuwingen over imaginaire virussen of trojans. Het zijn dus geen virussen. Belangrijk: stuur zo'n bericht nooit zelf door! Anders werk je zelf mee aan de verspilling van de bandbreedte. Controleren of een bericht een hoax is kun je op verschillende sites op het Internet, zoals hier bij HOAXBUSTERS.

MACROVIRUS

Macro Virussen zijn gebaseerd op en maken handig gebruik van de ingebouwde programmeertaal (Visual Basic) in programma's als Word, Access en andere onderdelen van Microsoft Office.

TROJAANS PAARD

In tegenstelling tot een virus, kopieert een Trojaans paard (een trojan) zichzelf alleen als dat past binnen zijn opdracht. Op die manier neemt het stap voor stap een computer of een netwerk over, totdat het arriveert op de plaats waar het zijn vernietigende taak moet uitvoeren. Eenmaal gearriveerd wacht een Trojaans paard op een speciale gebeurtenis, een `trigger', om in actie te treden. Een Trojaans paard kan dus lange tijd onopgemerkt blijven.

WORM

Een worm is een netwerkvirus. Het kan zich vermenigvuldigen en voortplanten binnen netwerken. Deze virussen hoeven niet perse andere programmatuur of bestanden te beschadigen. Hun hoofddoel is het voortplanten zelf en zich op zoveel mogelijk systemen en bereikbare netwerken nestelen totdat alles lam komt te liggen.

E-MAIL WORM

Dit virus stuurt zichzelf door naar alle adressen in het adresboek van uw email programma. Vooral Microsoft producten (Outlook en Outlook Express) zijn hier op zijn zachtst gezegd heel gevoelig voor. Zie ook GEBRUIK EEN VEILIGE E-MAIL CLIENT onderaan.

Back To Top
EN DAN NU: ACTIE!

PROTECT!

Zorg dat je beschermd bent. Als je nog geen virusbescherming hebt, wordt het hoog tijd. Gebruik een goed antivirus programma, en gebruik het goed. Bekende pakketten zijn Norton en McAfee. Aanbevolen pakketten echter (persoonlijke ervaring en smaak) zijn:

Voor 50/60 EURO heb je een volledig geregistreerde versie. Mits privé en niet commercieel gebruik zijn er ook een aantal gratis antivirus-programma's:

Mocht uw keuze van virusbescherming geen beveiliging tegen kwaadaardige scripts of trojans bieden, of je wilt je er extra tegen beveiligen, of apart op scannen, probeer dan alvast

UPDATE!

Update je antivirussoftware. Als je eenmaal antivirussoftware hebt, moet je er regelmatig voor zorgen dat je de nieuwste virusdefinities in huis haalt. Dit updaten is nodig omdat er steeds nieuwe virussen worden gemaakt waarvoor dan weer een ander 'bestrijdingsmiddel' is ontwikkeld. Sommige programma's hebben de optie om deze automatisch van het Internet te downloaden.

DELETE!

Open geen bijlagen. Zelfs als je een e-mail van een bekende krijgt moet je alert blijven: de meeste mensen die een virus verzenden, doen dit zonder dat ze het zelf weten; het virus stuurt zichzelf bijvoorbeeld door naar alle personen in een adresboek. Scan bijlagen in ieder geval voor je ze opent of download! Tenzij het een afbeelding of bestand is dat je *expliciet* verwacht, kun je bijlagen beter meteen verwijderen.

SCAN!

Scan regelmatig op virussen.
Maak er een gewoonte van om je systeem regelmatig te controleren op virussen.

Back To Top
LANGZAAM

Als je een antivirus programma hebt draaien en je hebt het idee dat je systeem enorm langzaam is geworden, dan komt dat waarschijnlijk doordat de antivirus programmatuur bezig is met het zoeken naar verdachte processen of het controleren van bepaalde bestanden. Afhankelijk van de software kun je dit gedeeltelijk of volledig uitzetten. Hierdoor valt een groot stuk veiligheid weg, maar je kan dit compenseren door alle nieuwe zaken op je computer steeds (manueel) op virussen te controleren.

TIP - GEBRUIK EEN DOWNLOAD MAP

Maak een download-map aan en zorg ervoor dat alles wat er op je computer binnenkomt eerst in die map wordt bewaard. Vooraleer je iets uit die map haalt controleer je het eerst op virussen. Deze download-map kun je meteen ook gebruiken om bijlagen van e-mails naartoe te saven (en te scannen).

TIP - GEBRUIK EEN VEILIGE E-MAIL CLIENT

Nog een tip om het gevaar van virussen drastisch te verkleinen is geen gebruik maken van Outlook en Outlook Express voor e-mail. Een bizar groot aantal percentage van de virussen verspreidt zich op de achtergrond door het lezen van het adresboek dat aan Outlook en Outlook Express gekoppeld is. Wat dan wel gebruiken?

  • Mozilla Thunderbird is een zeer goed en gratis alternatief. Deze e-mail client houdt alle attachments strikt gescheiden van het bericht.
  • Pegasus Mail is ook een uitstekend alternatief, die eveneens géén gebruik maakt van het Windows Adresboek.
Mag er een centje af, dan zijn

MEER WETEN?

http://antivirus.pagina.nl/
http://www.sophos.com/safehex.html (10 tips om virussen te vermijden)
http://securityresponse.symantec.com/tools.html (Symantec removal tools)
http://www.freebyte.com/antivirus/ (Temporary not available)
http://www.google.com/


Verscheen 01/01/2002 in Bits & Bytes Magazine. Laatste update: 06/11/2004.

Back To Top
Divider
 


 
 Copyright © 1998-2019 - David De Groot - All rights reserved.