NEWS!
Je hebt internettoegang, maar je hebt nog nooit van Usenet gehoord?
Newsgroups, Discussion forums, het zegt je niets?
Geen erg, want daar gaat dit artikel over.
USENET
Usenet is de algemene naam voor het complete systeem van nieuwsgroepen.
De Usenet-nieuwsgroepen zijn openbare forums waarin je vragen kunt stellen, antwoorden geven of discussiëren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Er zijn tienduizenden (!) nieuwsgroepen en elke nieuwsgroep heeft een eigen onderwerp, meestal af te lezen aan de naam ervan. Een voorbeeld van zo'n groep is "be.comp.internet": "be" duidt erop dat het een Belgische groep is, "comp" op het feit dat hij over computers gaat, en in dit voorbeeld gaat het dan meer bepaald over computers die op het internet zijn aangesloten. In "be.forsale" zal je berichten vinden over allerhande "te koop" aanbiedingen, in de nieuwsgroep "be.politics" zal je terechtkunnen voor politieke discussies. Een bijdrage aan de discussie, ook "article", of "posting" genoemd, is eigenlijk te vergelijken met een e-mail die je verstuurt. Het verschil is dat je je bericht naar een nieuwsgroep stuurt in plaats van naar een persoon. Dat doe je met behulp van een newsreader.
NEWSREADERS
Een newsreader is een programma om nieuwsgroepen te lezen en berichten naar Usenet te versturen. Om mogelijk te maken dat je nieuws kan lezen, dien je in je newsreader eerst in te geven wat de newsserver is van je provider. Want daar worden alle nieuwsgroepen en bijbehorende berichten namelijk opgeslagen. Vervolgens haal je de lijst van de beschikbare nieuwsgroepen binnen, en kan je beginnen kiezen in wat je interesseert. Stel dat je hevig geïnteresseerd bent in Linux. Je hebt je door de installatie heen geworsteld, maar je krijgt je soundkaart niet ingesteld. In een newsgroup als "be.comp.os.linux" zou je dan eventueel kunnen gaan lezen hoe anderen dat hebben klaargespeeld. In je newsreader kun je zo'n nieuwsgroep dan "subscriben" (erop abonneren) en kunnen de berichten ervan worden gedownload. Je zal een heleboel berichten van allerlei mensen te zien krijgen, allemaal handelend over Linux.
RUSTIG AAN
Lees eerst op je gemak de artikelen in de nieuwsgroep waarin je geïnteresseerd bent en probeer de discussie te volgen. Zo krijg je een indruk van de manier waarop gepost wordt, hoe de mensen elkaar behandelen, welke regels er gelden en waar het allemaal over gaat. Geef jezelf een paar dagen om het allemaal eens op te snuiven, om een indruk te krijgen. In veel nieuwsgroepen worden FAQ's gepost, dat is een posting met de meest gestelde of meest terugkerende vragen in (en de antwoorden erop). Uit zo'n bericht valt veel te leren en je vindt er misschien al een antwoord op je eigen vraag of een oplossing voor je probleem.
VRAAG EN ANTWOORD
Na een tijdje gevolgd te hebben kan je zelf gaan posten. Stel dat je niets over je probleem met het instellen van je soundkaart hebt gevonden en je wil de hulp inroepen van anderen: om te beginnen ga je dan net als bij een e-mail een onderwerp moeten invullen voor je bericht. Hou dat altijd kort en bondig, maar zo informatief mogelijk. In het geval van ons voorbeeld kan een "Soundblaster doet het niet onder Linux" of "Krijg soundkaart niet aan de praat" voldoen. Een kort "Help!" is misschien veel bondiger en wellicht ook veel krachtiger, maar de medelezers van de groep zullen niet meteen kunnen uitmaken over wat je bericht uiteindelijk gaat -zonder het eerst te lezen-. Het spreekt vanzelf dat je ook in de tekst van je bericht duidelijk te werk gaat, dat je je probleemstelling op een eenvoudige maar volledige manier uiteenzet, zodat je onnodige vragen vermijd en iedereen meteen weet wat je bedoeld.
HEHO! NIET DOEN
Sommige newsreaders hebben de mogelijkheid om het artikel in HTML te versturen. Met deze optie kun je de tekst mooier maken door bijvoorbeeld gebruik te maken van gekleurde tekst en beelden. Heel kort: gebruik deze optie NOOIT. Niet elke newsreader kan HTML lezen, waardoor de meeste gebruikers je bijdrage doodeenvoudig niet begrijpen, en het is tegen alle regels van Usenet in! Hou verder de lengte van je tekstregels in de gaten: de standaard op Usenet is een regellengte van 72 tekens. Verstuur ook nooit bestanden mee met je bericht, tenzij de nieuwsgroep hier expliciet voor bedoeld is. Dergelijke attachments (ook "binary's" genoemd) belasten onnodig de newsserver en bezorgen gebruikers met een modem een hoge telefoonrekening, terwijl ze waarschijnlijk niet eens in je bestand geïnteresseerd zijn.
ACTIE + REACTIE = DRAAD
Als je een reactie wilt geven op een eerder gepost artikel, zal het artikel van de ander al geciteerd staan. De onderwerpregel mag je bij het beantwoorden van een bericht niet veranderen. Als je dit namelijk wel doet, wordt het artikel door newsreaders als een apart (nieuw) bericht gezien en niet als antwoord. Knip alle irrelevante informatie in de tekst van de geciteerde persoon weg (zoals zijn naam, eventuele "handtekening" en delen van de tekst waarop je niet reageert) en zet nu onder zijn of haar tekst je reactie. Dit is belangrijk, omdat anderen die zomaar in de discussie komen 'binnenvallen' het dan ook nog goed kunnen volgen.
Door dit samenspel van posten en antwoorden ontstaan zogenaamde threads. Een thread kan je omschrijven als het geheel van een origineel bericht plus alle antwoorden die hierop gegeven worden. (Een draad).
KNIPPEN EN QUOTEN
Reageer in principe onder het oorspronkelijke bericht. Op die manier blijft het 'verhaal' logisch. Vergelijk het met het reageren op ingezonden brieven door de redactie van een krant: dat doen ze altijd ONDER het bericht. Het reageren boven aan het bericht, en het volledig aanhalen van het oorspronkelijke bericht wordt door velen gezien als minachting voor de lezer: de schrijver levert namelijk een erg onverzorgd stuk werk af en het kost de lezer veel moeite om het bericht te kunnen lezen. De rode draad van het bericht is al helemaal niet meer te vinden als op jouw bericht weer een reactie komt.
Het reageren tussen stukken aangehaalde tekst kan soms wel erg handig zijn. Vooral als de schrijver van het oorspronkelijke bericht meerdere vragen of stellingen heeft waarop je wilt reageren, is het handig om per onderwerp apart te reageren. Mensen die geen tijd nemen om hun berichten een beetje fatsoenlijk op te stellen horen niet thuis in een discussiegroep.
LOGISCH BLIJVEN
Zorg dat je op het juiste bericht antwoord. Het is verschrikkelijk lui om gewoon je reactie bij te typen aan het laatste bericht van een posting, terwijl je eigenlijk op een vorig bericht reageert. Beeld je even een draad in als volgt:
[A] Gras is rood
[B] Ik hou niet van gras
[C] Ik aanbid het
[D] AFAIK is gras geel
[E] Is alleen geel in de zomer
[F] Er zijn geen zomers meer
Als jij ervan overtuigd bent dat gras groen is, spreekt het voor zich dat je dat doet als een follow-up op [A] en niet reageert op [F]. Als je toch na [F] je opvolging post, is de logische draad van het verhaal onderbroken.
CROSSPOST WEL MULTIPOST NIET
Multiposten is hetzelfde bericht meerdere keren verzenden naar verschillende groepen, dus in meer dan één verzending. Crossposten is één bericht posten in verschillende nieuwsgroepen gelijktijdig, dus in één verzending. Als je crosspost, "weet" de newsserver dat het eigenlijk om hetzelfde bericht gaat, en de antwoorden komen dan ook bij elkaar, in één draad.
Stel dat je een bericht crosspost in "be.comp" en "be.internet". Wie in "be.internet" deze draad volgt, kan ook de reacties lezen die in "be.comp" gegeven worden (en vice versa) zonder dat je in de andere groep moet gaan om te lezen. Datzelfde bericht gemultipost zal 2 onafhankelijke draden maken, die niet aan elkaar gekoppeld zijn. Aan informatie inwinnen is niks verkeerd, wel aan de manier waarop:
- Multiposten strookt niet met de regels van de netiquette.
- Het is frustrerend als iemand in de ene nieuwsgroep zijn best doet om een deftig antwoord te formuleren en even later in een andere nieuwsgroep zou zien dat iemand anders hem al is voorgeweest met krek hetzelfde antwoord.
- Iedereen heeft recht op dezelfde informatie. Als je multipost, weet niemand waar die andere postings terechtkomen.
Misschien zijn in één van die andere groepen dingen gezegd die voor de lezers hier ook nieuw zijn. Maar als zij niet weten waar dat gepost is, blijven ze dus van die informatie verstoken. Het voorgaande heb je niet als je crosspost. Alle reacties van mensen in verschillende nieuwsgroepen komen mooi onder dezelfde draad te staan in alle groepen. Je hoeft dus niet van de ene naar de andere nieuwsgroep te surfen om alle stukjes van de puzzel te laten samenvallen en je komt tot een mooie opbouwende discussie zonder herhalingen, wel met aanvullingen.
NEWS SOFTWARE
NewsReaders.com: Amiga newsreaders
NewsReaders.com: Unix/Linux newsreaders
NewsReaders.com: MacOS newsreaders
NewsReaders.com: Windows newsreaders
Verscheen 01/04/2001 in Bits & Bytes Magazine. Laatste update: 06/11/2004.
|